Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Evenementen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pageviews
Kijk ook eens hier.
 
 
 
 
 
 
 

Alles over Leiden
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

zoeken
Zoek hier op trefwoord in mijn archief.

powered by FreeFind
Wat speelt er in Leiden
 
 
 
Info per E-Mail
Fotografie en film.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/April%202014/juni%202014/1457075_562938620447836_1203833434_n2-kopie.jpg


 


Nieuws

Statistieken
Cobblestone Stories, een uniek filmdocument van professor Mark Neupert uit Oregon overhandigd aan Erfgoed Leiden.

Voor chauvinistische Leidenaren als ik was dit natuurlijk een geweldige week die begon met een prachtig interview met Jochem Myjer bij 'De wereld draait door' over  zijn stadje Leiden. Ik ga (tegen beter weten in) proberen het in het kort samen te vatten wat er allemaal gebeurde deze week en wat er komende week ook nog bij onder andere  'Een vandaag' gaat komen. De Amerikaanse antropoloog Mark Neupert woonde een jaar in Leiden en filmde het leven van de Leidenaren. In eerste instantie was de film bedoeld voor zijn studenten om te laten zien hoe wij in Leiden in deze moderne tijd leven. Een vorm van leven die ze in Amerika totaal niet kennen.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%209.jpgZaterdagmiddag droeg hij in museum Volkenkunde zijn film over aan Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2034.jpgSoms moet je als stad en organisaties als Erfgoed Leidengewoon geluk hebben. Niemand wist van het bestaan van de film en de maker, tot het bericht kwam dat Mark Neupert deze film had gemaakt en graag over wilde dragen aan Erfgoed Leiden. Toen ging opeens alles in een stroomversnelling vertelde Bettina Brunt van Erfgoed Leiden mij na afloop van de filmvertoning.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2010.jpgProfessor Mark Neupert moest afgelopen week in Parijs zijn en dacht dat is een mooi moment om even over te wippen naar Leiden en de film daar af te geven. Dat was in grote lijnen de bedoeling.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2012.jpgMark Neupert was een beetje overdonderd door alle reacties op de film. Ik had nooit gedacht dat het overhandigen van deze film zoveel aandacht zou krijgen.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2015.jpgZoals ik al zei het is moeilijk te beschrijven want het ging allemaal zo gek en zo snel. Via via kwam er een pagina in de Volkskrant waarin Neupert vertelde 'Het voelde alsof ik een stam in de Amazone heb ontdek' en ook Eva Jinek schreef over Mark Neupert en de film. Zulke artikelen trekken de aandacht, vandaar dat de redactie van het tv programma 'De Wereld Draait Door' de Leidse cabaretier Jochem Myjer belde om commentaar te geven op de film. Jochem kreeg 's morgens de film te zien en gaf 's avonds zijn commentaar in het programma en veegde gelijk de vloer aan met een ieder die dacht dat deze film ook in een andere stad opgenomen kon zijn.

Mark Neupert gaf voor de film begon wat uitleg over verschillen tussen Amerikanen en Leidenaren en wat vooral opgevallen was. Hij woonde in Leiden aan het kruispunt Kort Rapenburg, Breestraat, Noordeinde, Rapenburg waar dagelijks duizenden fietsers, brommers, auto's en bussen overheen gaan zonder stoplichten of welk regulerend verkeerssysteem dan ook. Zowel Mark als zijn Amerikaanse bezoek hebben met verbazing uren naar dit kruispunt, waar vrijwel nooit een ongeluk gebeurt, zitten kijken. Ander voorbeeld, Amerikaanse kinderen zijn vanaf de geboorte gewend dat weggaan betekent, weg met de auto. Dat je ook gewoon lopend je boodschappen doet of naar school gaat komt hen heel raar over. Zo waren er nog tientallen verschillen waar zijn studenten zich over verbaasden.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2018.jpgZaterdagmiddag werd de film aan een aantal Leidenaren vertoond in museum Volkenkunde. Ik had het geluk erbij te kunnen zijn en geloof mij, het is echt een mooie film. Niet alleen voor ons chauvinistische Leidenaren, maar het geeft gewoon een mooie indruk hoe wij in Leiden leven, wonen, werken en feest vieren.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2019.jpgNa de film was er een paneldiscussie onder leiding van Pieter van Straaten (strateeg, gemeente Leiden). In het panel zaten: Mark Neupert (Prof. Antropologie Oregon Institute of Technology) Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer, Kunstenaar en Bioloog) Remko Slavenburg (Stedenbouwkundige, Gemeente Leiden) en Matthijs Burger (Adviseur Cultuurhistorie, Erfgoed Leiden en Omstreken).

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2023.jpgIk kan mij indenken dat jullie graag iets van de film willen zien. Het zou mooi zijn en het is ook de bedoeling dat film te zijner tijd voor iederen en via internet te zien is. Om problemen met rechten over muziek etc te voorkomen moet Erfgoed Leiden eerst alle eventuele rechten regelen. Wel is er een trailer gemaakt waarin een indruk van de film wordt gegeven.

Ik zeg het eerlijk, tijdens de film heb ik regelmatig een traantje weggepinkt van emotie, het is zo mooi en leuk om je stad in de film terug te zien en meerdere gezichten te herkennen. Burgemeester Henri Lenferink vond het ook een geweldige film en zei 'ik wist natuurlijk al hoe mooi Leiden is, maar als een Amerikaanse antropoloog het ook nog eens wetenschappelijk aantoont, dan is het ook echt waar.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2028.jpgNa de vertoning van de film wilde uiteraard de pers van alles over Mark Neupert en de film weten.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2051.jpgMark Neupert, Rens Heruer en Henri Lenferink, drie mensen die genieten van Leiden en haar historie.

http://i2.photobucket.com/albums/y42/dommeltje/dommeltje008/Film%20Mark%20Neupert%2057.jpgHieronder een korte fotoslideshow en twee korte reacties van Henri Lenferink en Mark Neupert.

Als we dan toch chauvinistisch bezig zijn dan maar gelijk ook even La La la Leiden van Jochem Myjer, alleen niet het officiële filmpje dat we allemaal kennen, maar gewoon de ruwe versie die Jochem in 2013 voor het eerst liet horen tijdens de Leidse Olympus.

Reacties

Sjoerd op 09-04-2017 17:01

Tsja, wat moet ik daar van zeggen...

Renesmurf op 09-04-2017 22:58

ja, overal leeft men anders, en dat is interessant!

Rietepietz op 10-04-2017 12:40

Niets mis met een beetje chaufinisme en ik denk dat Leiden inderdaad de énige oude stad in Nederland is waar iedere bewoner zich ook echt "leienaar" voelt.

tagrijn op 10-04-2017 13:37

Ik heb het gezien en hoop echt dat het straks in zijn geheel via YT of op dvd te zien is.  Leuk te zien dat mensen zich verbazen over dingen die wij heel gewoon vinden.

Hans op 10-04-2017 18:11

Ik vind het vrij normaal dat je trots bent op je stad en haar verleden. Hans

Kakel op 10-04-2017 20:55

Hier droom toch iedere inwoner van een grote stad van? Terecht dat het Leiden is. Ja, dat durf ik als Rotterdamse gewoon toe te geven (-: Wat ontzettend leuk, die film! Ik wil 'm zéker zien zodra dat kan. Het begin vind ik prachtig met die spetters op de stenen. Origineel idee om de film ernaar te noemen. Wees heel terecht trots op je stad!Lieve groet 

Nicky op 09-05-2017 20:58
Hartstikke mooi, zo'n film over je eigen stad.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl